Hoe werkt het leasen van een fiets via je werkgever?

Hoe werkt het leasen van een fiets via je werkgever?

Hoe werkt fiets leasen via je werkgever?

Fietsen naar je werk kan een heerlijk begin van de dag zijn. Niet alleen vanwege de beweging in de buitenlucht, maar om veel meer hedendaagse redenen als het milieu, het besparen van geld en toegankelijkheid (als je werk zich in het centrum van de stad bevindt).
Daarbij is het fietsen van grote afstanden erg makkelijk met het aanbod aan goede kwaliteit elektrische fietsen.

Wat als je niet in één keer een grote uitgave wilt doen voor een nieuwe elektrische fiets? Het antwoord: fiets leasen via je werkgever. Maar hoe werkt dat precies? Hieronder lichten we eerst toe wat het is en vervolgens hoe.

Wat is fiets leasen via je werkgever?

Fiets leasen via je werkgever houdt in dat je als werknemer de beschikking krijgt over een (meestal) nieuwe fiets. Daarvoor betaalt je werkgever maandelijks een bedrag aan leasekosten, deze kosten worden al naar gelang de arbeidsvoorwaarden in zijn geheel , gedeeltelijk of helemaal niet verrekend via je salarisstrook Dit concept is vergelijkbaar met het leasen van een auto, maar dan voor fietsen.

Waarom zou je een fiets leasen via je werkgever?

  1. Financieel aantrekkelijk: Doordat de kosten via de salarisstrook worden verrekend voor de berekening van de loonheffing betaalt de fiscus mee.
  2. Volledige service: De meeste leasecontracten zijn inclusief onderhoud, verzekering en pechhulp. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.
  3. Stimulering van duurzaamheid: Door op de fiets naar je werk te gaan, draag je bij aan een beter milieu en verminder je de verkeersdrukte.

Hoe gaat het leasen van een fiets in zijn werk?

  1. Kies je fiets: Afhankelijk van het aanbod en de afspraken met je werkgever kun je kiezen uit diverse fietsen, van stadsfietsen tot e-bikes. Je werkgever en de leasemaatschappij sluiten een overeenkomst  af voor een bepaalde periode, vaak 36 of 48 maanden.
  2. Maandelijkse betaling: De leasekosten worden maandelijks verrekend met je brutoloon al naar gelang de arbeidsvoorwaarden. Hierdoor betaal je sowieso minder belasting, wat het leasen fiscaal aantrekkelijk maakt. Je moet wel jaarlijks 7% van de waarde van de fiets bijtellen in de aangifte inkomstenbelasting.
  3. Geniet van je fiets: Gedurende de leaseperiode is de fiets van jou. Je kunt hem gebruiken zoals je wilt, zolang je je maar aan de voorwaarden van het leasecontract houdt.

Wat zijn de aandachtspunten bij fiets leasen via je werkgever?

  • Duur van het contract: Kijk goed naar de looptijd van het leasecontract en wat de voorwaarden zijn als je tussentijds wilt stoppen.
  • Fiscale bijtelling: Voor het privégebruik van een leasefiets geldt een fiscale bijtelling ( 7% van de waarde van de fiets)
  • Soort fiets: Heb je behoefte aan een e-bike of is een gewone fiets voldoende? Bepaal van tevoren wat voor jou de beste keuze is.
  • Onderhoud en reparaties: Lees het leasecontract goed door om te zien wat wel en niet onder de dekking valt.

Kortom, het leasen van een fiets via je werkgever kan een aantrekkelijke optie zijn als je op zoek bent naar een nieuwe fiets. Het biedt financiële voordelen en je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud en reparaties. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden en ga goed voorbereid op pad. Veel fietsplezier!